Se indholdet
Opladning & rækkevidde

Opladning af din elektriske bil og rækkevidde

Fleksibel opladning på farten og hjemme

Alt du behøver at vide om opladning af din elbil

Tank op med viden

Hvordan sikrer du, at din bil altid er klar til at køre? Helt enkelt ved at oplade batteriet regelmæssigt! Hvor nemt er det, hvilke forskellige muligheder er der, hvad skal man tage højde for, hvor ofte er det bedst at oplade, og hvor lang tid skal man afsætte til det? Få alle svarene her.
Værd at vide om vekselstrøm og jævnstrøm

I elektricitetens tidlige dage var jævnstrøm, hvor strømmen flyder i én retning standard. I dag er vekselstrøm, hvor strømmen konstant skifter retning blevet standard, da den er mere stabil over lange distancer.

 

 

Batterier kræver jævnstrøm

Mens de fleste af vores husholdningsapparater bruger vekselstrøm, kan alle apparater med indbyggede batterier, som f.eks. en mobiltelefon eller en bærbar PC, kun oplades med jævnstrøm. El-biler hører også ind under denne kategori. Derfor er det godt at vide noget om vekselstrøm og jævnstrøm, hvis du har planer om at køre el-bil.

 

 

Omformning af vekselstrøm til jævnstrøm

Da jævnstrøm er den eneste type strøm, der kan lagres i et batteri, er det nødvendigt at omforme vekselstrøm til jævnstrøm. Dette gøres med en omformer, som for små apparaters vedkommende, f.eks. smartphones, generelt er placeret i ladekablets stik, og for større apparaters vedkommende, f.eks. en bærbar computer, er placeret i en boks på kablet.

 

 

Sådan fungerer opladning af en elbil

Når du skal oplade hjemme, anbefales en Wallbox, der kører på vekselstrøm. Hvis du lader offentlige steder, kan du finde ladestandere med endnu hurtigere vekselstrøm ladestandere. Den hurtigste ladeløsning er en oplader med jævnstrøm, da vekselstrømmen fra strømnettet allerede er blevet omformet til jævnstrøm, og dermed kan ledes direkte ind i batteriet. Opladere med jævnstrøm (DC) fås endnu ikke til privat brug, men er meget praktiske og den letteste måde at lade på, når du er på tur.

En el-bil kan i yderste nødstilfælde oplades via et vekselstrømstik i boligen, og vekselstrømmen omformes så til jævnstrøm inde i bilen.

 
Hvad er faser? Og hvorfor er 3 bedst?
I Europa distribueres strøm via et 3-faset forsyningsnet. Det betyder, at der er 3 strømførende linjer. Til de fleste husholdningsapparater er en fase nok, og derfor er de almindelige stikkontakter 1-fasede.
 
Hvad står kW og kWh for?
Kilowatt (kW) beskriver effekten, nemlig hvor meget energi, der forbruges eller genereres på et vist tidspunkt. Derimod er en kilowatt-time (kWh) en måleenhed for den mængde energi, der forbruges eller genereres ved en vis effekt i løbet af en vis periode.
 

Maksimér rækkevidde

En kombination af flere små ændringer kan have stor betydning

Det er let at øge bilens rækkevidde, hvis du ved hvordan. Bliv klogere på en række vigtige faktorer, du skal huske, hvis du vil maksimere din el-bils aktionsradius. 

Vil du vide mere?