El og hybrid

Værd at vide om vekselstrøm og jævnstrøm

I elektricitetens tidlige dage var jævnstrøm, hvor strømmen flyder i én retning standard. I dag er vekselstrøm, hvor strømmen konstant skifter retning blevet standard, da den er mere stabil over lange distancer.

Batterier kræver jævnstrøm

Mens de fleste af vores husholdningsapparater bruger vekselstrøm, kan alle apparater med indbyggede batterier, som f.eks. en mobiltelefon eller en bærbar PC, kun oplades med jævnstrøm. El-biler hører også ind under denne kategori. Derfor er det godt at vide noget om vekselstrøm og jævnstrøm, hvis du har planer om at køre el-bil.

Omformning af vekselstrøm til jævnstrøm

Da jævnstrøm er den eneste type strøm, der kan lagres i et batteri, er det nødvendigt at omforme vekselstrøm til jævnstrøm. Dette gøres med en omformer, som for små apparaters vedkommende, f.eks. smartphones, generelt er placeret i ladekablets stik, og for større apparaters vedkommende, f.eks. en bærbar computer, er placeret i en boks på kablet.

Sådan fungerer opladningen af en elbil

Når du skal oplade hjemme, anbefales en Wallbox, der kører på vekselstrøm. Hvis du lader offentlige steder, kan du finde ladestandere med endnu hurtigere vekselstrøm ladestandere. Den hurtigste ladeløsning er en oplader med jævnstrøm, da vekselstrømmen fra strømnettet allerede er blevet omformet til jævnstrøm, og dermed kan ledes direkte ind i batteriet. Opladere med jævnstrøm (DC) fås endnu ikke til privat brug, men er meget praktiske og den letteste måde at lade på, når du er på tur.


En el-bil kan i yderste nødstilfælde oplades via et vekselstrømstik i boligen, og vekselstrømmen omformes så til jævnstrøm inde i bilen.

Opladningsløsninger, der passer til dit behov

Med denne grundlæggende viden bliver det lettere for dig at finde den bedste løsning til opladning af din el-bil – hvad enten det er hjemme eller undervejs.

 

TILBAGE TIL OVERSIGTEN